oude wond


oude wond 1.0

wond die men reeds vroeger heeft opgelopen; niet-recente wond

Algemene voorbeelden


Hij toonde zich gisteren in ieder geval al verheugd over het feit dat [...] Paul Gascoigne geen hinder meer ondervindt van de rechter knie, waaraan hij twee jaar geleden na een zware blessure [...] geopereerd moest worden. Even bestond eind vorige week de vrees dat Gascoigne weer last had van de oude wond.

NRC,

De oude wond gaat alsnog doorgenezen, zodat de pijn en de jeuk verdwijnen. Het littekenweefsel wordt soepeler, dunner en kleurt bij.

http://www.postureel-medisch-centrum.nl/pijnbestrijding/litteken/litteken_01.html

De rechtse hoek van Kaas haalt een oude wond bij Ali open en het is bekeken, de ringarts kijkt ernaar en Ali mag niet meer verder vechten.

http://www.mixfight.nl/forum/showthread.php?55192-Arena-uitslagen-%28live%29/page2,

Hij vroeg de scheidsrechter om hulp toen Holyfield in de tweede ronde met diens hoofd een oude wond boven het rechteroog had open gestoten.

http://www.goeievraag.nl/vraag/financien-werk/carriere-werk/hoezo-beet-mike-tyson-holyfields.8433,

oude wond 2.0

iets wat destijds leed of smart teweegbracht opnieuw krachtig doen voelen
Vaak in combinatie met het werkwoord openrijten.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Dat de Duitse eisen aangaande de te nemen bezuiniginsmaatregelen door de Griekse overheid een oude wond openrijten is even voorspelbaar [...] als logisch. Met name in Australië leven de herinnering aan de tweede wereldoorlog en de verwoestingen aangebracht door de Duitsers voort, want de grote schare Griekse immigranten die hier na de oorlog arriveerde, was precies het resultaat van die Duitse vernietigingsacties die het land in een economische woestenij hadden achtergelaten.

http://hoeiboei.blogspot.nl/2012/02/australisch-duitse-econoom-draagt.html,

Je partner gebruikt bepaalde woorden (zoals 'moeten') die een oude wond openrijten van een eerdere relatie, of misschien wel van hoe je ouders op elkaar reageerden?

http://relatietherapeut.wordpress.com/2011/09/11/relatietherapie-je-verwijt-elkaar-alleen-nog-maar/,